Een definitief akkoord over een derde steunprogramma voor het noodlijdende Griekenland is in zicht. De technische gesprekken over de voorwaarden voor een nieuwe miljardenleningen tussen de experts van Griekenland en zijn geldschieters zijn afgerond. Een aantal kleine details staat nog open, maar die zaken zullen naar verwachting dinsdag nog worden afgerond.

Dat meldde een woordvoerster van de Europese Commissie dinsdagmiddag. Er is ,,in principe” een akkoord bereikt, zei de zegsvrouw. Details wilde ze niet geven zolang er nog geen definitieve, politieke overeenstemming is.

De voorzitter van de commissie, Jean-Claude Juncker zal later dinsdag nog telefoneren met de Franse president Francois Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel over het bereikte onderhandelingsresultaat, zo kondigde de woordvoerster aan. Ook zal er een telefonische vergadering plaatsvinden tussen hoge ambtenaren van alle EU-landen. Waarschijnlijk vrijdag volgt er dan overleg tussen de ministers van Financiën van de eurozone (de eurogroep). Het Griekse parlement moet dan zijn zegen aan het programma al hebben gegeven.

Als laatste zijn de nationale parlementen in de andere achttien eurolanden aan de beurt. Zij moeten het licht definitief op groen zetten. In de Tweede Kamer zal er scherp gekeken worden naar de positie van regeringspartij VVD. De partij deed de belofte dat er geen geld meer zou gaan naar de Grieken en wilde daarom dan ook eerst het onderhandelingsakkoord afwachten. Nu de onderhandelingen zijn afgerond, zal de partij kleur moeten bekennen.

Griekenland vroeg begin juli om een driejarig steunprogramma van circa 86 miljard euro uit het noodfonds ESM. De Europese Commissie, die zelf geen geldschieter is, onderhandelde namens de eurolanden over de voorwaarden voor de steun. Ook vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Centrale Bank (ECB) en het ESM waren bij de gesprekken over een programma betrokken.

Voor Griekenland is het belangrijk dat de deal voor 20 augustus van kracht gaat. Dan moet het land weer een flinke afbetaling doen en dat wil het Zuid-Europese land betalen uit het nieuwe steunpakket.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl